tips på att rengöra pvc-fönster

Att underhålla och rengöra PVC fönster

Oplastade polyvinylklorid fönster, eller PVC fönster, har starkare struktur jämfört med traditionella träfönster. Detta är förmodligen en av de största anledningarna till att PVC fönster har blivit mycket populära bland husägare. Materialet upprätthåller också kvalitet och form genom åren och därför bevaras ditt hem bättre. Men precis som alla andra material bör du se till att dina PVC-fönster rengörs och underhålls på lämpligt sätt. Detta för att förbättra livslängd och utseende. Kontakta de bästa städföretagen i Falun för offert på städhjälp.

Rengöring av PVC fönster och ramar

PVC fönsterramar ska rengöras minst två gånger varje år. En gammal målarpensel kan användas för att få bort smuts, spindelnät och damm från ramen. De kan sedan rengöras med en dammsugare. Sedan tar du en mjuk trasa med en lösning av varmt vatten och rengöringsmedel. Uppmärksamhet bör ges till kanterna där fönstret sitter i ytterramen. När du rengör ramen är det bäst att du håller dig till en vit mjuk trasa. Detta eftersom en färgad trasa kan lämna färg på plastfönstret. Strävare typer av dukar eller svampar bör undvikas och även starka krämer och kemiska rengöringsmedel som kan skada plasten. För envis smuts bör du överväga PVC-rengöringsmedel, men håll detta borta från silikontätningarna på ramen eftersom den kan avlägsna den.

Glasrengöring

Glaset behöver mer regelbunden rengöring på ett år jämfört med ramen. För att få det rent när du rengör glas, gör det inte i direkt solljus. För bästa resultat börjar du med att gnugga med en fuktig trasa så att överflödigt smuts avlägsnas. När detta är gjort kan du välja att använda så kallade e-dukar eller mer traditionella material. Om du väljer att använda ett rengöringsmedel, välj då ett som inte smetas ut och applicera på glaset direkt innan du arbetar över det med en kvalitetstrasa som inte lämnar fibrer i fönsterglaset. Du kan sedan använda en mikrofiberduk för att polera och torka glaset perfekt. E-dukar å andra sidan erbjuder mycket enkel rengöring eftersom du inte behöver några rengöringsprodukter. Trasorna är förpackade i två så att du har en för att rengöra glaset med och en annan för att torka det med.

Underhållstips för PVC-fönster

De rörliga delarna i fönstret behöver sprayas med olja med några månaders mellanrum för att ordentligt underhålla dem och för att de ska fungera effektivt. Detta bör göras i gångjärnen, låsmekanismen och handtagen. Men med försiktighet så att för mycket olja inte finns kvar på glaset.

  1. Kontrollera gångjärnen och dra åt dem om de känns lösa, särskilt efter att du har sprayat dem med oljan. Det är ett enkelt sätt att förebygga långsiktiga problem.
  2. När det kommer till handtagen kan du spraya oljan vid fönsterknappen innan du sätter i spärren och vrida den försiktigt så att oljan sprids ordentligt. Detta bör göras med fönster stängda.
  3. För att rengöra låsmekanismen bör du öppna fönstret och sedan spraya olja på, använd därefter lite kökspapper för att torka av överskott av olja.
  4. Tala med din tillverkare eller leverantör av PVC om nödvändigt underhåll för dina specifika fönster så att du kan hålla dem i bra skick.